Novi Put Autor  Jul 30, 2022

Saopštenje za javnost povodom obilježavanja 30. jula, Svjetskog dana borbe protiv trgovine ljudima

Povodom obilježavanja 30. jula, Svjetskog dana borbe protiv trgovine ljudima, udruženje “Novi put” će, uz podršku svojih partnera,  na području HNK i ŽZH sprovesti ulične akcije podizanja svijesti o problemu trgovine ljudima. 

Trgovina ljudima, ili kako se još naziva „moderno ropstvo“, znači prodaju ljudskih bića u svrhu seksualnog iskorištavanja (prisilna prostitucija, izrada pornografskog materijala, prinudno sklapanje  brakova), radne eksploatacije na gradilištima, poljoprivrednim dobrima i domaćinstvima, prisilnog prosjačenja, nelegalnog usvajanja, prisilnog oduzimanja organa.

Borba protiv trgovine ljudima nije isključivo odgovornost samo organa vlasti nego i svakog pojedinca. Svaki svjestan i odgovoran građanin može da doprinese sprječavanju ovog problema tako što neće biti samo pasivni posmatrač situacija koje ukazuju na trgovinu ljudima.

Želimo podsjetiti da je Bosna i Hercegovina prepoznata kao zemlja porijekla, tranzita i odredišta za djecu, žene i muškarce koji su predmet trgovine ljudima u svrhu seksualnog iskorištavanja, radne eksploatacije, prisilnog prosjačenja.

Postoje brojne metode kojima  se trgovci ljudima koriste za pronalaženje novih žrtava.  Najčešće su to  sklapanje "prijateljstava", direktno ili putem interneta, lažni oglasi za posao ili posredovanje prilikom zapošljavanja u inostranstvu.

Tokom 2021. godine vlasti BiH su identifikovale 61 žrtvu trgovine ljudima. Od tog broja njih šestero su bile žrtve trgovine ljudima u svrhu seksualnog iskorištavanja, 54 su bile žrtve prinudnog rada, a šest žrtva su bile žene. 56 identifikovanih žrtava su bili državljani BiH. Zabrinjavajući je i podatak da su čak 54 identifikovane žrtve bile maloljetne.

Zaštitite se na vrijeme!

Za sve dodatne informacije molimo Vas da kontaktirete udruženje „Novi put“ na telefon 036 988 022, putem linije za pomoć 060 31 55 663 ili putem e-maila Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli..

 

Udruženje“Novi put” je dobitnik međunarodne nagrade njenog veličanstva, švedske kraljice Silvije i fondacije „Child10“za 2021. godinu za borbu protiv trgovine djecom i seksualnog iskorištavanja djece.

Također smo dobitnici nagrade fondacije Thomson Reuters „Stop Slavery Hero Award 2022“. („Heroj u borbi protiv ropstva za 2022.“).

„Novi put“ u funkciji ima liniju za pomoć broj 060 31 55 663 za prijavu potencijalnih slučajeva trgovine ljudima, pružanje stručne pomoći, te daljnje upućivanje, kao i besplatno savjetovalište, u kojem se pruža psiho-socijalna podrška i pravna pomoć potencijalnim i stvarnim žrtvama trgovine ljudima.

Novi Put

Association “New Road”

Prijavi se pa komentiraj

Kontakt info

  • Udruženje „Novi put“
  • Adema Buća 10, 88000 Mostar, BiH
  • tel:+387 36988022
  • mob +387 61240934
  • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
Top