Novi Put Autor  Apr 29, 2024

Obuka za predstavnike nadležnih institucija i organizacija civilnog društva o postupanju u slučajevima nasilja nad ženama

„Novi put“ je tokom aprila 2024. godine organizovao obuke, na kojima je učestvovao 151 predstavnik nadležnih ministarstava, općinskih sudova, centara za socijalni rad, domova zdravlja, centara za mentalno zdravlje, općinskih sudova, službi društvenih djelatnosti, srednjih i osnovnih škola iz HNK i ŽZH, Dječijeg doma Mostar, kao i 5 nevladinih organizacija. Obuka je organizovana u cilju unapređenja te jačanja saradnje institucija, ustanova i nevladinih organizacija u postupanju u slučajevima nasilja u porodici i preventivnom djelovanju.

Tokom obuka učesnicima su predstavljeni relevantni zakonski okvir i Protokol o postupanju i pomoći žrtvama nasilja u porodici/obitelji, zakonitost pribavljanja dokaza u slučajevima nasilja nad ženama, te iskustava udruženja „Novi put“ u direktnom radu sa žrtvama i svjedocima nasilja u porodici. Tokom praktičnog dijela obuke, svi učesnici su imali priliku da svoje novostečeno znanje primjene na hipotetičkim slučajevima.

Svi učesnici su izjavili da im je obuka bila jako korisna, s obzirom da je bio detaljno prikazan multidisciplinarni pristup postupanja u slučajevima nasilja nad ženama, te da će im stečena znanja znatno koristiti u daljnjem radu. 

Novi Put

Association “New Road”

Prijavi se pa komentiraj

Kontakt info

  • Udruženje „Novi put“
  • Adema Buća 10, 88000 Mostar, BiH
  • tel:+387 36988022
  • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
Top