Novi Put Autor  Apr 22, 2022

Predstavljamo vam 9 uspjesnih žena iz Bosne i Hercegovine

Širom svijeta se prepoznaje važnost učešća žena u raznim oblastima života, od politike, poduzetništva, nauke, zdravstva, do društvenog aktivizma. U Bosni i Hercegovini žive i rade mnoge uspješne žene, koje daju svoj nesebičan doprinos društvu i pomažu u njegovom razvoju.

Međutim, iako je usvojen Zakon o ravnopravnosti spolova u Bosni i Hercegovini, kojim se uređuje, promovira i štiti jednakopravnost spolova, raspoloživi statistički i drugi podaci pokazuju da su žene u Bosni i Hercegovini i dalje u neravnopravnom položaju u odnosu na muškarce.

Unatoč tome što u BiH postoje mnoge žene, koje su uspješne u oblastima u kojima djeluju, one nisu u dovoljnoj mjeri prisutne u medijima.

Udruženje  “Novi put” je uz podršku Svjetske asocijacije kršćanskih komunikacija WACC  tokom 2019. godine uradilo analizu najčitanijih i najuticajnijih štampanih i elektronskih medija, kako bi se došlo do kvatitativnih i kvalitativnih podataka o zastupljenosti i položaju žena u medijima u Bosni i Hercegovini. Rezultati analize su predstavljeni u dokumentu „Rodna zastupljenost i predstavljanje u medijima u BiH“[1] Rezultati provedene analize  su ukazali na to da je jedan od najvećih medijskih problema prikaz žena prvenstveno u privatnom području života, domaćinstvu i porodični odnosima. Drugi problem je medijsko predstavljanje žene kao seksualnog objekta. Medijski izvještaji rijetko propituju rodne stereotipe koji postoje u bosanskohercegovačkom društvu, ili ih podržavaju.

Rezultati Svjetskog projekta monitoringa medija (GMMP 2020)[2], kojeg je udruženje „Novi put“ implementiralo 2020. godine, su također pokazali da su vijesti u tradicionalnim medijima s fokusom na žene bile povezane s pričama o slavnim osobama, rođenju, brakovima, poznatim osobama, modi, kozmetici, estetskoj hirurgiji itd. (13%). Žene su bile prikazane u samo 11% vijesti koje su se odnosile na privredu, u 7% vijesti iz oblasti nauke i zdravlja, te u 5% vijesti koje su se odnosile na teme iz politke i uprave. Također, niti jedna od analiziranih priča nije se osvrnula na pitanja ravnopravnosti/jednakosti spolova.

Svjesni činjenice da žene u Bosni i Hercegovini još uvijek nisu zastupljene u vijestima kao njihove muške kolege, udruženje „Novi put“ je, u okviru projekta „Promoviranje uspješnih žena u BiH“ kojeg podržava Agencija Brot füe die Welt[3] putem nevladine organizacije WACC[4] Kanada, objavilo javni poziv za podnošenje nominacija s ciljem promovisanja žena iz BiH koje su uspješne u raznim oblastima. 

Nakon izvršenog odabira među prispjelim nominacijama, čast nam je da predstavimo devet žena iz BiH, koje godinama bilježe uspjehe u svom profesionalnom  radu, a istovremeno učestvuju u raznim društveno-odgovornim aktivnostima, aktivno rade na podizanju svijesti i unapređenju položaja žena u BiH društvu, osnaživanju i uključivanju mladih u procese odlučivanja, aktivne su sportiskinje, spisateljice, te potiču i druge žene da krenu za njihovim primjerom.

U nastavku vam sa zadovoljstvom predstavljamo Romanu Balatunović, Mirelu Biković, Alenu Ćemalović, Dalidu Demirović, Jelenu Lubura, Mirjanu Orašanin, Jovanku Sabljić, Nadiru Škaljić Mingasson i Gordanu Vidović.

Finalistikinje su predstavljene po abecednom redu. 

[1] http://newroadbih.org/index.php/gender-media/gmmp/item/489-rezultati-analize-najcitanijih-i-najuticajnijih-stampanih-i-elektronskih-medija-o-zastupljenosti-i-polozaju-zena-u-medijima-u-bosni-i-hercegovini.html

[2] http://newroadbih.org/index.php/en/gender-media-en/gmmp/item/612-gmmp-2020-national-report-for-bosnia-and-herzegovina.html 

[3] https://www.brot-fuer-die-welt.de/

[4] https://waccglobal.org/

Novi Put

Association “New Road”

Prijavi se pa komentiraj

Kontakt info

  • Udruženje „Novi put“
  • Adema Buća 10, 88000 Mostar, BiH
  • tel:+387 36988022
  • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
Top