Novi Put Autor  Dec 28, 2016

Zahvaljujući objavama na Facebooku: Otac zlostavljač uhapšen, djevojčica na sigurnom



Zahvaljujući nekolicini savjesnih građana, u Sarajevu je noćas uhapšen Kasim, otac malene Nejre, i to zbog sumnje da duže vrijeme zlostavlja svoju šestogodišnju kćerku i, između ostalog, tjera na prošnju. Do policije je sve došlo zahvaljujući Facebook gupama, na kojima su korisnici objavili svoja svjedočenja o zlostavljanju djevojčice. 

Sarajevska policija uhapsila jednu osobu zbog nasilja u porodici, FOTO: ARHIV
 

Nakon informacija na internetu, potvrdu da je jedna osoba uhapšena dobili smo i u Operativnom centru MUP-a Kantona Sarajeva. O slučaju nam, međutim, nisu mogli dati više informacija, jer je u pitanju nasilje u porodici, te se još uvijek utvrđuju navodi prijave. 

- Možemo potvrditi da je jedna osoba privedena zbog nasilja u porodici i ona se nalazi u policijskim prostorijama radi dokumentovanja krivičnog djela - kazali su nam u policiji. 

Prve informacije o zlostavljanju djevojčice pojavile su se na Facebook stranici "Spotted: Sarajevo" i nije trebalo mnogo vremena da se one brzinom munje prošire ovom društvenom mrežom. Ubrzo se i na ostalim Facebook stranicama, grupama i forumima pojavila ista informacija, ali i komentari mnogih Sarajlija koji su iz prve ruke vidjeli zlostavljanje ili djevojčicu kako prosi u pratnji svog oca, pa su cijeli slučaj odlučili "uzeti u svoje ruke".

Prenosimo dio Facebook objave: 

- Obično se ne vozim tako često javnim prevozom, ali jučer sam ušla kod Predsjedništva i stajala sam dole u posljednjem dijelu. Malo dalje su bile dvije djevojčice, sjedile su jedna ispred druge, te je nastala svađa oko balona. Kada je došao trenutak da jedna od djevojčica izađe i da joj ova druga vrati balon, tek tada počinje haos. Otac ili deda djevojčice koja je ostala joj je konstantno prijetio pa čak i par puta udario, i niko nije reagovao na suze i vrištanje djevojčice. Ja jednostavno nisam mogla gledati i slušati te sam prišla djevojčici. Mjesto pored njenog tate, dede, šta je već, je bilo prazno, pa sam sjela tu, ona je bila ispred okrenuta prema nama. I prije nego što sam joj išta rekla, primijetila sam modrice na rukama. Željela sam malo da je smirim, jer ta mrcina pojma sa životom i djecom nema, pa sam počela razgovarati sa njom. Zove se Nejra, ima 6 godina i 3 mjeseca, kako kaže, na pitanje gdje živi taj čovjek joj je rekao da ne govori. Obećala sam joj da ću joj kupiti balone, a ona me pitala da li mi može dati broj, ja rekoh naravno, da bi on reagovao i obratio joj se riječima "samo probaj dati broj, vidjet ćeš šta će ti biti". U međuvremenu djevojka iznad je stajala sa mobitelom gdje je on napao i rekao joj da ne slika i ne snima slučajno. Na stanici kod RTV Doma su se spremali da izađu, ona je govorila neću da izađem, neću da mi radiš ono - navodi se u objavi na Spottedu.

Sudeći po komentarima koji su objavljeni ispod nekolicine postova o zlostavljanoj djevojčici, ovo nije prvi put da je otac maltretira. Korisnici Facebooka su naveli kako djevojčicu u pratnji oca često viđaju ispred i u tržnim centrima, kako je tjera da prosi i nerijetko udari. O svemu je, naravno, upoznata i policija, kojoj nije trebalo dugo vremena da reagira.

- Post koji je napisan u vezi djevojčice Nejre, koju otac Kasim zlostavlja i koristi za prošenje je prešao u jednu ozbiljnu situaciju. Ja sam zvala policiju i poslali su patrolu, ali nikog nisu nasli u kući. Ispitali su komšije i svi su potvrdili našu priču. Pošto imaju informacije da dolaze kasno kući, oni će i večeras otići i pokusati ih naći. SOS je obaviješten i njihova direktorica je isto pokrenula slučaj - stoji u jednom od komentara. 

Prema izjavama uključenih u cijelu "akciju spašavanja", djevojčica se trenutno nalazi na sigurnom, vedra je i nasmijana.  

Vise na: 
http://www.faktor.ba/vijest/zahvaljujui-objavama-na-facebooku-otac-zlostavlja-uhapen-djevojica-na-sigurnom-228987

Novi Put

Association “New Road”

Prijavi se pa komentiraj

Kontakt info

  • Udruženje „Novi put“
  • Adema Buća 10, 88000 Mostar, BiH
  • tel:+387 36988022
  • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
Top