Novi Put Written by  Apr 08, 2015

Mostar: Romske djevojčice priredbom obilježile Svjetski dan Roma

WEB PORTAL www.bljesak.info

 

Ove djevojčice od početka rujna prošle godine pohađaju nastavu koju je pokrenula udruga ''Novi put'' u sklopu projekta projekta ''Promocija osnovnog obrazovanja djevojčica u HNŽ'', a koji je podržan od globalnog granta Rotary Internationala.Romske djevojčice uz podršku učiteljice i udruge ''Novi put'' nastupile su na priredbi u udruženju ''Sunce'' u Mostaru. Priredba, na kojoj su djevojčice recitirale, organizirana je povodom obilježavanja Svjetskog dana Roma, koji se u svijetu obilježava 8. travnja.

Ove djevojčice od početka rujna prošle godine pohađaju nastavu koju je pokrenula udruga ''Novi put'' u sklopu projekta projekta ''Promocija osnovnog obrazovanja djevojčica u HNŽ'', a koji je podržan od globalnog granta Rotary Internationala.

U ovaj projekt, koji traje do rujna 2015. godine, uključeno je 80 djevojčica.

''Nastavu pohađa 15 curica. Naša udruga ima za cilj promovirati obrazovanje. Romska djeca koja nisu uključena u redovito obrazovanje prisustvuju tri puta tjedno na izvođenju nastave u udruženju Sunce. Učiteljice koje rade s njima su i više nego zadovoljne, djeca koja nisu znala pisati ni čitati, a danas čitaju, pišu i razmišljaju o društvenim promjenama'', rekla je Edisa Demić glasnogovornica ''Novog puta''.

Demić ističe kako je ''Novi put'' prezadovoljan rezultatima projekta i kako će nastojati sljedećem razdoblju raditi provoditi aktivnosti koje će pomoći romskoj djeci.

Osmi travanj obilježava se kao Svjetski dan Roma od 1971.godine, kada je održan svjetski kongres Roma u Londonu. Tada je za romsku himnu proglašena pjesma "Đelem, đelem", a ustanovljena je zastava s točkom kao središnjim simbolom. Svjetski dan Roma ustanovljen je kako bi se ukazalo na težak položaj Roma i da bi se države u kojima žive potakle da obrate posebnu pažnju na unapređenje njihova položaja.

Novi Put

Association “New Road”

Login to post comments

Contact Info

  • Association “New Road”
  • Adema Buća 10, 88000 Mostar, B&H
  • tel:+387 36988022
  • This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Top